En god og en dårlig nyhet

Steinar Lofnes - hovedpastor i Jesusfellesskapet

Budskapet om at Jesus døde på et kors for å betale våre synder har forandret mitt liv! Jeg har tatt imot frelse ufortjent, bare på grunn av hans nåde. For en glede og frihet det gir å vite at alle mine synder et tilgitt.

Ef 2:4-5
Men Gud, som er rik på miskunn, har, på grunn av sin store kjærlighet som han elsket oss med, gjort oss levende med Kristus, vi som var døde ved våre overtredelser. Av nåde er dere frelst.

Dette er evangeliet, de gode nyhetene! Men Guds nåde er bare gode nyheter for de som skjønner at de trenger den. De gode nyhetene forutsetter de dårlige nyhetene, at vi er fortapt uten Jesus. Min opplevelse er at det er mindre og mindre forkynnelse av synd i landet vårt. Jeg tror dette bygger på en manglende forståelse av hvordan evangeliet virker med kraft. Fordi vi ikke vil fordømme eller skape skam, unngår vi snakke om synd til de som ikke er kristne. Jeg tror vi er redde for å skremme folk bort gjennom å trykke på denne ubehagelige sannheten. Derfor vektlegger vi de oppmuntrende sidene av den kristne budskapet. Men å snakke om synd er en forutsetning for å forstå korset. Evangeliet er Guds kraft til frelse (Rom 1:16), men da må vi forkynne hele evangeliet.

Gal 1:8
Men selv om vi eller en engel fra himmelen skulle forkynne dere et annet evangelium enn det vi har forkynt dere, han være forbannet!


Dette er heftige ord fra Paulus! I Galatia var problemet at noen kom inn i menigheten og forkynte at de måtte holde loven for å bli frelst. I Norge har vi det motsatte problemet at vi tror vi kan forkynne nåde uten at loven har avslørt vår synd. Begge deler er et annet evangelium.

Lenge før jeg ble pinsekarismatisk pastor, vokste jeg opp på bedehuset. Der lærte jeg begrepet «lov og evangelium». Dette konseptet er ikke forbehold lutheranere, men det er en beskrivelse av hvordan evangeliet ble forkynt i Det nye testamentet. Det fungerer fortsatt i 2023.

Rom 3:19-20
Men vi vet at alt det loven sier, det taler den til dem som er under loven, for at hver munn skal lukkes og hele verden bli skyldig for Gud. Derfor blir intet kjød rettferdiggjort for ham ved lovgjerninger. For ved loven kommer erkjennelse av synd.

Hensikten med loven er ikke at vi kan bli frelst gjennom å prøve å holde loven, men at vi skal skjønne at vi trenger Jesus. Når vi konfronterer synd ved loven virker Den Hellige Ånd og viser oss at vi trenger tilgivelse (Joh 16:8). Det kalles erkjennelse av synd. De dårlige nyhetene er til for at vi skal innrømme vår tilkortkommenhet, de gode nyhetene er for å se at Jesus er vårt eneste håp. Vi lurer oss selv hvis vi unngår den ubehagelige delen av vårt budskap.

Såpe er til for å vaske bort skitt. Medisin er for å gjøre oss frisk fra sykdom. La oss ikke stjele menneskers mulighet til å oppleve den enorme gleden av å ta imot en gave vi vet vi ikke fortjener. Når vi er klar over vår synd blir Jesu død på korset gode nyheter!

Apg 2:36-38
Så skal da hele Israels folk vite for visst at Gud har gjort ham både til Herre og til Messias, denne Jesus som dere korsfestet. Men da de hørte dette, stakk det dem i hjertet, og de sa til Peter og de andre apostlene: Hva skal vi gjøre, brødre? Peter sa til dem: Omvend dere, og la dere alle døpe på Jesu Kristi navn til syndenes forlatelse, så skal dere få Den Hellige Ånds gave.

På pinsedag stod Peter foran mange tusen mennesker og sa det mest støtende man kunne si til en jøde. Jesus er Herre og Messias, men dere drepte han dere har ventet på! Denne konfrontasjonen gjorde at Den Hellige Ånd viste dem deres synd. Det stakk dem i hjertet og de var klar for å vende om og ta imot tilgivelse for deres synder.

La oss forkynne hele evangeliet!